top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCaroline Pissens

Rollen, een zeer noodzakelijke mijlpaal en de impact op het lezen.


Wist je dat rollen een zeer belangrijke mijlpaal is. En dat rollen van rug naar buik al mogelijk is vanaf 3 maand en zeker mag lukken op 4 maand. En als dit op 5 maand nog niet lukt, je redelijk zeker mag zijn dat er ergens een kinkje in de kabel zit.

Ik hou enorm vast aan de mijlpalen en het moment waarop deze mogen plaatsvinden. Als er teveel verschil op zit, wil dit meestal zeggen dat er ergens een blokkade zit in het bewegingspatroon.

Een baby gaat nooit iets doen dat moeite kost of teveel inspanning vraagt. Rollen zou een soepele volgende stap moeten zijn waarbij er voor de eerste keer wordt geëxperimenteerd met het verticale veld. Vanuit het horizontale veld worden ze getriggerd door een stimulus waardoor ze willen reiken en over hun schouder kijken. Dit zou spontaan moeten gebeuren, en is meestal ook zo. Maar soms door bepaalde redenen, zoals een geboortetrauma, of een blokkade of prematuriteit, of ziekenhuistijd (intubatie, infuus, maagsonde,..)of... gebeurt dit niet spontaan en vraagt het teveel moeite van de baby en gaat hij dit ook vermijden om te doen. Vaak zie je ook een voorkeurskant, waarbij het rollen langs 1 kant goed lukt, en de andere kant helemaal niet.

Maar rollen i de basis om over te gaan naar de verticale mijlpalen. Als rollen niet lukt, zal het nadien ook moeilijker worden of vanuit ruglig naar zit te komen. Wat ook een heel belangrijke mijlpaal is en vaak wordt overgeslagen. Kindjes draaien zich dan eerst op hun buikje om zich dan tot zit te brengen.

En als ze maar langs 1 kant rollen, zullen ze ook maar langs 1 kant tot zit komen.

Hun gezichtsvermogen zal ook minder ontwikkeld zijn langs 1 kant, en het zal moelijker zijn om naar de andere kant te kijken. Ze hebben aan die kant immers niet leren rollen. Dit zal later impact hebben op het lezen. Als ze maar langs 1 kant rollen, zal het moeilijk worden bij het lezen om de middellijn te kruisen en de andere kant van het blad te lezen. Het gezichtsveld is niet gesynchroniseerd met de wervelkolom, en zo komen we terecht in het gebied van dyslexie, dyscalculie, concentratiestoornissen,.. Omrollen is een sleutelmijlpaal. Als het hier al niet goed lukt, zal dit een impact hebben op de komende verticale mijlpalen. Het stappen zal ook net iets minder vlotten. Ze zullen uiteindelijk wel stappen, maar het zal net iets minder soepel zijn, of net iets moeilijker en niet perfect zijn. Misschien zullen ze sneller vallen of onhandiger lijken. Perfectie voor een baby is de neutrale positie. Dit wil zeggen dat omrollen langs 2 kanten identiek is. Er mag geen voorkeur zijn. Als er de mogelijkheid bestaat dat ze kunnen omrollen, laten we hen dan de kans geven om het te perfectioneren. Misschien waren ze sterker geweest in wiskunde, als ze beter hadden gerold. Het is het verschil tussen de kans dat je voor het beste voetbalteam zal spelen is klein, versus als je betere bewegingspatronen hebt, moet het de beslissing kunnen zijn van het kind om wel of niet te voetballen voor het beste team. En niet omwille van beperkte bewegingspatronen als baby.

Dus het rollen is een hele goede indicator hoe het zit met de bewegingspatronen van je kindje.

Movement Lesson en osteopathie kunnen perfect helpen om dit te helpen perfectioneren.

Het is het verschil tussen een Ronaldo of ...

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page