Als we geboren worden, komen we op de wereld en werkt de zwaartekracht op ons in. Hiervoor hebben we rotatie nodig in elk deeltje van ons lichaam om die zwaartekracht tegemoet te komen. Als dit niet lukt, zijn we niet in staat om correcte bewegingspatronen te ontwikkelen. Je kan de zwaartekracht dan vergelijken met een zwaar gewicht dat op ons drukt, waartegen we geen weerstand kunnen bieden of tegenin kunnen gaan. Hiervoor hebben we dus rotatie nodig. Via de rotatie kunnen we bv onze arm uitstrekken of ons beentje omhoog heffen. Via deze rotatie zijn we ook in staat om in elk deeltje van ons lichaam de middellijn te kruisen. Dit is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van onze motoriek of ons gezichtsveld.
In het grootste deel van de babies die op de wereld komen, is dit rotatiesysteem aanwezig en zijn er helemaal geen problemen. Dan kan zich een correct bewegingspatroon ontwikkelen en kan de baby in staat zijn om overal de middellijn te kruisen en zelfs na enige tijd ook bepaalde reflexen te gaan integreren. Want als de rotatie in elk deeltje van het lichaam aanwezig is, vormt dit de perfecte basis voor de integratie van de reflexen.
Soms echter is het voor de baby niet altijd mogelijk om in te gaan tegen de zwaartekracht via rotatie en gaan er zich andere bewegingspatronen gaan nestelen. Zo kan een nekje bv maar draaien langs 1 kant, of zijn ze niet in staat het armpje goed te bewegen langs een bepaalde kant. Op Het eerste zicht lijkt dit nog niet zo erg. Maar het wordt wel belangrijk bij het bereiken van de mijlpalen. Als het nekje niet draait, of er is een afgeplat hoofdje, of het schoudertje draait niet goed, dan zal het rollen ook niet goed lukken. Een afgeplat hoofdje ontstaat trouwens ook heel vaak door het verkeerde bewegingspatroon. En een baby gaat nooit iets doen dat moeilijk is of extra inspanning vraagt. Dan kan het zijn dat de baby niet veel aanstalten maakt om te bewegen en rond 5 maand nog steeds voornamelijk op zijn rugje ligt. En dan worden de mijlpalen op de lange baan geschoven. En dan denken we gewoon, hij is een beetje lui, of hij komt er wel op zijn tempo. Nu zijn al deze bewegingen die leiden tot de mijlpalen enorm belangrijk voor het leggen van bepaalde linken in de hersenen. Deze zijn heel belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling.
Als deze mijlpalen niet bereikt worden, gaan er heel veel potentiële linken verloren, in de hersenen en potentiele cognitieve ontwikkeling. Het is dus heel belangrijk dat deze mijlpalen op de juiste termijn bereikt worden. Anders wil dit zeggen dat er toch ergens een kinkje zit in het bewegingspatroon. En veel mensen zullen zeggen, ach, hij zal wel stappen, of och, ik heb ook niet gerold en met mij is er toch ook niets mis. Maar het gaat hier over het potentiële verlies van cognitieve ontwikkeling. Of net iets minder linken die worden gelegd in de hersenen. Wat later meer aanleiding kan geven tot leerproblemen of concentratieproblemen of functionele problemen zoals schouder of nekklachten.
Dit kan door allerlei redenen ontstaan zijn. Al tijdens de bevalling zelf bij een geboortetrauma, of bij een keizersnede. Of bij prematuriteit, waarbij er veel tijd in de couveuse was met al dan niet intubatie of sonde of infuus. Dit zijn allemaal stoorzenders voor het neutrale bewegingspatroon. Allemaal aanleidingen die ervoor kunnen zorgen dat er er stoornissen komen in het bewegingspatroon. Het is de bedoeling om via Movement Lesson deze kinkjes in de kabel op te zoeken en te optimaliseren. Het bewegingspatroon wordt in elk deeltje van het lichaam met een gentle touch geïnitieerd, gestimuleerd en versterkt. Zodat er nieuwe linken worden gelegd in de hersenen. En de hersenen via deze gentle touch de beweging ervaren alsof het lichaam deze bewegingen zelf maakt. Door dit patroon erin te steken, leert het kindje nieuwe mogelijkheden om te bewegen. Met meestal zeer snel resultaat. Dit wordt opgeslagen en nu heeft de baby betere bewegingspatronen en mogelijkheden.
Want luie baby's bestaan niet. Een baby wil niets liever dan bewegen, maar soms hebben ze een beetje hulp nodig om dit te ontdekken. En door te bewegen ontwikkelen we onze cognitieve capaciteiten en ons gezichtsveld. En omgekeerd door op het gezichtsveld te werken via ML, vergroten we ook ons bewegingsarsenaal. En hoe meer we bewegen, hoe slimmer we worden.
Enkele video's van hoe ML eruitziet in een sessie.