top of page

Ik vind het enorm belangrijk dat de mijlpalen bereikt worden op de daarop aangegeven leeftijden. Er kan altijd een beetje speling opzitten, maar als er echt toch een goed verschil opzit, is dit meestal een indicatie dat er een probleempje ergens zit in het bewegingspatroon. Dan is het altijd belangrijk om hier even mee langs te gaan bij een osteopaat of een Movement Lesson Practitioner.

Soms gaat het maar over hele kleine probleempjes die heel snel verholpen kunnen worden. Vaak worden er mijlpalen overgeslagen, of worden de mijlpalen zelf ook niet optimaal bereikt. Veelal zeggen de mensen dan, ach, het steekt niet zo nauw, hij zal wel stappen. Tuurlijk, uiteindelijk zal elke baby stappen...Maar het gaat hier over verlies van zoveel potentieel. Zoveel linken die niet worden gelegd in de hersenen. En dit kan zich later uiten in leerproblemen en motorische problemen of structurele problemen zoals een pijnlijke onderrug of een zwakke knie.

Een kindje dat niet rolt, of maar langs 1 kant rolt, of een kindje dat de kruipfase overslaat, zal zijn gezichtsvermogen ook niet optimaal ontwikkelen. Dit kan problemen geven bij het kruisen van de middellijn van de ogen, waarbij het moeilijk kan worden om bv de linker kant van het blad te lezen. Een mijlpaal die heel vaak wordt overgeslagen of zelden aandacht aan wordt gegeven is het komen tot zit vanuit ruglig. En dit zowel langs links als langs rechts. Als je kindje dit niet kan en steeds eerst op de buik rolt om tot zit te komen, weet je ook weer dat er ergens een probleemzone is.

Het is gewoon heel belangrijk dat de mijlpalen doorlopen worden en eigenlijk is het niet ok als er wordt gesproken over een luie baby of een trage baby, dat zal hij wel van de papa hebben. Luie baby's bestaan niet en baby's willen niets liever dan bewegen. Dus als je al te vaak hoort, ach hij komt er wel, ieder kind op zijn tijd, dan is dit een klein alarmbelletje en hier is absoluut zeker iets aan te doen. Wacht niet af, maar schiet in actie. Uiteindelijk kan je je baby de best mogelijke startpositie meegeven.

bottom of page